Toimiva etätyöarki

Etätyösuositus on aiheuttanut monelle meistä päänvaivaa ja pakottanut meitä muuttamaan arkitottumuksiamme. Tässä postauksessa jaan muutaman vinkin siihen, miten voit huolehtia omasta tehokkuudestasi ja jaksamisestasi.

Rutiini pitää työnteon tehokkaana

Oma työpäivä kannattaa rakentaa toistuvien rutiinien varaan. Rutinoituneessa arjessa energiaa säästyy, sillä voimme tehdä osan askareista tuttujen tapojen mukaan niitä sen kummemmin pohtimatta. Aamu on erityisen tärkeää saada rakennettua toimivaksi, sillä se antaa hyvän startin päivälle. Moni aloittaa aamunsa aamukahvilla ja sosiaalisella medialla. Kokeile lisätä aamiaiseesi myös vaikkapa hedelmä ja kuidun lähteitä, jotta pysyt kylläisenä pidempään. Sosiaalisen median selailun sijaan kannattaa lukea paperista sanomalehteä.

Tee tehtävälistoja

To do -listojen kirjoittaminen on sekä hauskaa että kannattavaa. Kun sinulla on edessäsi valmis lista päivän tehtävistä, et joudu kesken päivää käyttämään aikaa turhaan jahkailuun. Suuretkin työurakat tuntuvat hallittavilta, kun ne purkaa pienempiin osasiin. Tehtävälistoja voit tehdä joko perinteisesti paperille tai erilaisten sovellusten avulla.

Muista jaloitella

Kun teet päätetyötä, on ehdottoman tärkeää muistaa välillä nousta ja venytellä. Puolen tunnin välein olisi hyvä nousta tuolista, pyöritellä hartioita ja tehdä vaikkapa muutama kyykky. Jos mahdollista, käy happihyppelyllä ulkona. Lounastauolla voit pakata eväät mukaan ja syödä esimerkiksi puistossa.

Ergonomia on tärkeää

Työpisteen tulee olla ergonominen, jotta lihaksesi eivät kipeydy tai rasitu työtä tehdessä. Jos mahdollista, panosta sähköiseen työpöytään, jota voit nostaa tarpeen mukaan. Sähköinen työpöytä mahdollistaa seisomatyöskentelyn. Päätetyöskentely rasittaa silmiä, sillä näytöistä hohtava sininen valo on silmille pidemmän päälle haitallista ja rasittavaa. Pidä taukoja, muista liikutella silmiäsi ja säädä tarvittaessa näytön kirkkautta pienemmälle. Optikkoliikkeistä on myös ostettavissa sinivalolaseja, jotka säästävät silmiäsi, kun työskentelet pitkiä aikoja tietokoneella.