Panosta toimiston varusteluun, panosta työhyvinvointiin

Näin etätyön kulta-aikoina työympäristön merkitys on korostunut. Monelle on ollut vaikea erottaa työ- ja vapaa-aika toisistaan, työn aloittaminen on takunnut lapsiperhearjen keskellä tai keittiön pöydän äärestä on ollut mahdotonta raivata siivua työkoneelle. Toiset taas ovat nauttineet siitä, että heillä on ollut mahdollisuus työskennellä vaikkapa pyjamassa ja kasvonaamio kasvoilla ilman, että kollegat olisivat kauhistuneet näystä. Kokemukset etätyöajalta tulevatkin muuttamaan ja määrittämään sitä, miten koemme tulevaisuuden työympäristön.

Ergonomia säilyy yhä työympäristön tärkeimpänä tekijänä. Työasennot ja taukoliikunnan mahdollisuus ovat se pohja, jonka päälle työhyvinvointi rakentuu. Jos työtuolisi korkeus ei ole muokattavissa tai et saa jalkojasi mukavasti pöydän alle, on aivan sama, minkälaisia viihdekeskuksia taukohuoneesta löytyy – ne eivät ratkaise perusongelmaa. Laadukkaita ja ergonomisia toimistokalusteita suunnitellaan paljon ja moniin eri tarpeisiin.

Keittiön ja taukohuoneen varustelu on myös yksi olennaisia työhyvinvointia lisääviä tekijöitä. Taukohuoneen tulisi olla rauhallinen, toimistotiloista erillinen tila, jonka oven saa suljettua ja jossa on lupa olla rauhassa. Taukotila tulisi voida tavalla tai toisella rauhoittaa työnteolta – parhaiten se onnistuu, kun työkulttuuri muuttuu ruokarauhaa tukevaksi. Keittokomerosta tulisi löytyä ainakin säännöllisesti huollettu kahvikone, laadukas vedenkeitin ja tarpeeksi astioita ja mukeja. Työntekijöitä voi rohkaista tuomaan oman, persoonallisen mukin työpaikalle, sillä se lisää hyvinvointia työssä. Taukotilassa kannattaa olla laadukkaat aterimet ja välineet, esimerkiksi laadukas fiskars on hyvä valinta.

Näiden vinkkien lisäksi kannattaa työyhteisöä tukea antamaan ideoita ja ehdotuksia työhyvinvoinnin lisäämiseksi. Usein riittää yksi hyvä idea tai käytäntö, joka voidaan valjastaa koko työyhteisön käyttöön. Tyytyväiset työntekijät ovat yrityksesi tärkein onnistumistekijä.